ESTA aanvragen, hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer u voor zakelijke of toeristische doeleinden naar Amerika gaat, dient u allereerst een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Dit is een reistoestemming die nodig is om naar Amerika te mogen reizen.  Het ESTA kunt u alleen online aanvragen en wordt elektronisch gekoppeld is aan het paspoort.

Wat heb ik nodig voor de aanvraag?

Om een ESTA aan te vragen heeft u uiteraard een geldig paspoort nodig. Deze moet in ieder geval één dag nadat u terug gekomen bent vanuit Amerika nog geldig zijn. Zorg er voor dat u alle gegevens exact overneemt zoals deze op uw paspoort staan. Ook is het handig om het adres waar u verblijft in Amerika bij de hand te hebben, hier wordt namelijk naar gevraagd. Weet u de gegevens van uw werk niet, zoek deze dan van te voren even op, dat scheelt weer tijd tijdens het aanvragen.

Groepsaanvraag

Bent u van plan om met meerdere personen te reizen, dan kunt u ook een groepsaanvraag indienen. U dient dan wel te beschikken over de gegevens van alle medereizigers. U begint dan met het invullen van uw eigen gegevens als hoofdaanvrager. Als u het aanvraagformulier helemaal heeft doorlopen, krijgt u de optie om een familielid of een reiziger toe te voegen. Als u de knop familielid toevoegen gebruikt, dan worden alles standaard adresgegevens automatisch overgenomen in elk volgend formulier. Dit is handig omdat u dan niet steeds weer dezelfde gegevens hoeft in te vullen. Wanneer u alle formulier ingevuld heeft kunt u aan het einde alle aanvragen in een keer betalen.

Regels

Een ESTA is twee jaar geldig, tenzij u ondertussen uw paspoort laat verlengen. Dan komt de ESTA namelijk automatisch te vervallen. Tijdens de geldigheid van uw ESTA mag u zo vaak als u wilt naar Amerika afreizen. U dient er alleen rekening mee te houden dat u er niet langer dan 90 dagen achtereen verblijft.

Tips

  • Vraag de ESTA minimaal 72 uur van te voren aan, gezien het Amerikaanse CBP 72 uur over de beoordeling hiervan mag doen. Nog beter is om deze een aantal weken voorafgaand aan uw reis aan te vragen. Stel dat uw aanvraag afgewezen wordt om wat voor reden dan ook, dan is er nog tijd om eventueel een visum aan te vragen.
  • Voordat u naar de betaalpagina gaat is het van groot belang om al uw gegevens goed te controleren. Ook nadat u uw goedgekeurde ESTA heeft ontvangen is het goed om uw ESTA te controleren, met name uw paspoortgegevens.
  • Het is verstandig om in ieder geval de eerste pagina van de ESTA uit te printen en mee te nemen tijdens uw reis. Zoals eerder genoemd is de ESTA elektronisch gekoppeld aan uw paspoort, echter wanneer er zich problemen voordoen, dan kunt u altijd aantonen in het bezit te zijn van een geldige ESTA.